Kérdése van? Segítünk!

Kérdése van? Segítünk!

Nem talál valamit az oldalunkon? Nem világos valamelyik funkció? Munkatársaink szívesen segítenek Önnek eligazodni a Kitvalasszak.com portálon.Csak adja meg nevét, e-mail címét és írja meg miben segíthetünk és mi hamarosan felkeressük Önt.
Érdekes mennyezet felújítás

Ha szeretnél valami igazán izgalmas ötletet a mennyezet felújításához!

Forrás: Forrás
2012-02-03 16:42:17 • Szerző: Gábor Katalin építészeti ötlet-publikáló

Légy kreatív a mennyezet felújításában!

Klasszicizsta kinézet lakóházban? Igen!

Úgy, ahogy a konyha és a fürdőszoba hajlamos meghatározni a ház kinézetét (így a felújítást is), úgy a mennyezeten rendszerint átsiklik a tekintetünk, amikor felújítás megtervezésére kerül a sor. Azzal, hogy figyelmet fordítasz erre a hatalmas kiaknázatlan „vászonra”, hihetetlen nagy mértékben tudod változtatni házad belső megjelenését!

Sok régi ház magas, komplikált alakzatokkal díszített mennyezettel épült. Bár minden bizonnyal az ilyen dekorációk hatalmas költségekkel járhatnak, mi tudunk néhány olyan olcsó módját a felújításnak, amellyel könnyedén díszítheted a mennyezetet.

Kisebb teret amúgy is könnyebb felfűteni!

A mennyezet magassága irányítja a renoválást

A mennyezet magassága és stílusa formálja a kinézetet. Ha szerencsés vagy, tehát 2,7 és 3,7 méter közötti a belmagassága a házadnak, akkor több lehetőséged van a mennyezet formálására. (Azért persze alacsonyabb belmagasság esetén se vesd el a mennyezet átformálásának ötletét!)

A házad építészeti jellegéből kifolyólag, lehet, hogy egy elképesztő, domborulatokkal és indákkal kidíszített klasszicista mennyezetet szeretnél az ebédlődbe! A klasszicista házak jellegzetessége, hogy szimmetrikusan helyezkednek el az ajtók, az ablakok és alacsony a tetőszerkezetük. 

Ha ilyen klasszicista renoválásra adod a fejed, a látványos mennyezet alapfeltétel a tökéletes megjelenéshez! Ha a mennyezeted már alapból díszített, nézz utána, hogy hogyan tudnád ezeket egy kicsit módosítani, átformálni. Ha a sima mennyezetedhez most tervezel díszítést adni (akár magad, akár szakember segítségével, olyan csoportosított mennyezet-díszítő elemeket keress, melyek jól mutatnak együtt!

Tipp: Ha magas mennyezetet szeretnél, jelöld ki a mennyezet középpontját és ahhoz igazítsd a mintát!

Láttasd a gerendákat!

Gerendák és más fából készült elemek is drámaian tudják módosítani a kinézetet. A látható fa – különösképpen, ha sötét – automatikusan felfelé vonzza a tekintetet. A tökéletes összkép érdekében azonos színű fával szegélyezd az ajtókat és az ablakokat is.

Ez a típusú renoválás sok ácsmersteri tudást és türelmet igényel. Hacsak nem vagy profi ács, hívj szakembert, aki úgy tudja megvalósítani a tervedet, mint ahogy te azt elképzelted!

Ez az előszoba nem lehetne ilyen elegáns a látható faanyag nélkül!

Tapétázz a mennyezeten is!

A tapéta egy másik érdekes téma, amit meg kell fontolni. Míg éveken át főként csak falakon használták a tapétát, addig a belsőépítészek és a designerek ajánlják a mennyezet kihangsúlyozására is. A tapéták rendkívül széles választéka létezik, a legmodernebb absztrakt mintától az ódivatú mintázatig, amelyek között könnyen találhatsz viktoriánus virágmintásat is.

A tapéta különösen olyan mennyezeten lehet hatásos, ami nem hagyományos, hanem például boltozatos.

Tipp: Próbáld meg úgy futtatni a mintát, hogy az a faltól a mennyezet leejtős oldala felé tartson. Nagyítja a teret, majd meglátod!

A másik lehetőség, hogy csak a mennyezetet feded be a tapétával, akkor viszont az ajtók és az ablakok, illetve azok szegőléceinek kell harmonizálni a mintázattal, vagy legalábbis a domináns színekkel.

Élmény lehet hanyatt feküdni!

Térnyerő kihívások alacsonyabb mennyezet esetén

Ha alacsonyabb mennyezetű a házad, akkor se szégyelld hangsúlyozni! Még akkor is, ha alig több, mint 2 méter a belmagasság, akkor is lehet egy kis változatosságot belevinni. Csak bizonyosodj meg arról, hogy az új formával is megtartod a szoba egészséges arányait.

Ha azt tervezed, hogy a mennyezetet egy élénk, izgalmas színnel fested le, akkor is ragaszkodj a világos és közép tónusokhoz!

Vigyázz! A sötét színek kisebbnek láttatják a szobát és optikailag még alacsonyabbnak a mennyezetet.

Tipp: Rakj képeket a falakra! Ez a megoldás ideális az alacsonyabb helyiségekben, mert felfelé vonzzák a tekintet és érdekesek is. Próbáld meg a megvilágítással a tekintetet az izgalmas részek felé terelni, illetve optikailag világosabbá és nagyobbá tenni vele a szobát.

Ne felejtsd a világítást!

A világítás fontos szerepet játszik a felújításban, de kritikus a mennyezet hangsúlyozásában. Megfelelő világítás nélkül a nagyszerű festményeid is csak elvesznek az árnyékban.

Egy nagy szoba kialakításakor, keress egy lógó csillárt, a mi illik a szoba és a mennyezet dekorációjához. Kisebb szobákban próbálj síkban lévő mennyezeti lámpát felszerelni, illetve zárt világítással, vagy égősorral tudod még a lapos mennyezetet feldobni. A világítás típusától függően, lehet, hogy szakemberre lesz szükséged.

Más egyedi mennyezet felújítási ötletek:

  • Az ebédlő mennyezetére fess hatalmas virágmotívumokat

  • Érdekes megoldás lehet, ha a mennyezetet ugyan olyan színűre fested, mint amilyen a padló

  • Fess feltűnő, vagy kevésbé feltűnő köröket, pöttyöket a mennyezetre! Minden az ízlésedtől függ

  • Adj kárpitozott akusztikus paneleket a mennyezethez. A hatás érezhető lesz!

  • Süllyesztett fényekkel térhatásúvá tudod tenni az egyszerű mennyezetet is – a megfelelő szög fontos!

  • Halvány sárga és kék színű égőkkel izgalmas megvilágítást kölcsönözhetünk a szobának

A direkt fény  ridegebbé teszi a helyiséget. Ez így sokkal lágyabb!

Felújításhoz szükséges anyagok

Bár a régebbi házak nehéz vakolatból és tömör gerendákból készültek, vannak könnyebb, előre legyártott termékek is. Ráadásul sokszor olcsóbb és könnyebb vele dolgozni! Ha azonban a felújításod célja hűnek maradni a régi anyagokhoz, akkor keresd az igazit!

Amikor tervezed a felújítást, láss túl a négy falon, tudj elrugaszkodni a hagyományos vonalaktól! A meleg színek a festékben, a tapétában, a csempében és a kárpitban csak egy okos, jól alkalmazható ötlet a dekoráció során.

Ebből a cikkből láthatod, hogy milyen apró fogásokkal mennyire fel lehet dobni egy egyszerű lakóház mennyezetét is.

Te milyen ötletet írnál még a listához? Hogyan teszed még otthonosabbá a házadat?