Kérdése van? Segítünk!

Kérdése van? Segítünk!

Nem talál valamit az oldalunkon? Nem világos valamelyik funkció? Munkatársaink szívesen segítenek Önnek eligazodni a Kitvalasszak.com portálon.Csak adja meg nevét, e-mail címét és írja meg miben segíthetünk és mi hamarosan felkeressük Önt.
Felújítási tippek 2. rész

Előző cikkünket folytatva további hasznos tippeket adunk, hogy teljes lehessen a felújítás!

Forrás: Forrás
2012-02-08 11:50:57 • Szerző: Gábor Katalin építészeti ötlet-publikáló

 

13 lépésben megtudhatod, mire kell figyelned a felújításnál

2. rész

Az előző cikkünkben már olvashattatok hasznos tippeket a felújítás különböző fázisaihoz. Remélem tudtátok hasznosítani a tippeket és megkérdeztétek amire még kíváncsiak voltatok!  Folytatom az ötletek felsorakoztatását!

7. A szárazfalazás, az utolsó lépés a falazásban

A második szigetelési forma az elektromos vezetékek szigetelése (esetleg a vízvezetékek szigetelése) és már be is fejezheted a falazást.

A száraz falazó felrakja a szárazfal elemeket, felviszi a szárazfal-keveréket és hadja megszáradni. Száradás után simára smirlgizi. Néha meg kell ismételni a műveletet, hogy egyenletes felületet kapjunk.

8. Burkolj, hogy tökéletes legyen az összkép!

Ez legyen az utolsó lépés a felújítás során, hogy megóvd a padlót a károsodástól. Érdemes szakembert hívnod hozzá, hogy tökéletes lehessen. Ügyelj az egyes padló típusok tulajdonságaira! Van amelyik például nem helyezhető padlófűtésre! A laminált padlót viszont te is könnyen felhelyezheted!

9. Ablakok

Beépíthetsz új ablakot, vagy akár kicserélheted a régit is. Lehet egyszárnyas, vagy osztott, műanyag, vagy fa, még a színe is tőled függ. Figyelj oda, hogy harmonizáljon mind stílusban, mint színben a házhoz! A nyílászárókról később lesz egy külön cikkünk is!

Tipp: A hasznosság mellett arra is ügyelj, hogy az összképbe beilljen! 

10. Végső munkálatok

Most jönnek azok a munkálatok, amelyek nem tartalmaznak szerkezetei elemeket. Lambéria, párkányok, szegélyek, keretlécek ajtók és ablakok körül, beépíthető elemek (könyvszekrény, beépített gardrób szekrény, ebédlő garnitúra, stb.) beépítése.

Ebben már az esztétikai érzékedre is szükséged van! De fontos, hogy nem csak a színeket, mintát és a méretet vedd figyelembe a választásnál, mert a minőség ugyan olyan fontos, mint a többi elem.

11. Belső festés, tapéta, és más felületeken végzett munkák

Belső fal festése, tapétázás, csempézés és szegélyléc felhelyezés. Ezek azok a munkálatok, amelyeket a felújítás végeztével, az otthonosabb légkör, az esztétikus megjelenés érdekében teszünk. Ezután már csak élvezzük az eredményt!

Tipp: A meleg, világos színek tágasabbá teszik a helyiségeket, de a mintás tapétákat is fel lehet olyan trükkösen ragasztani, hogy optikailag módosítsuk a teret. Például csíkos tapétát hosszában ragassz! 

12. Zsaluzás, csatornázás

Ha a házadat már majdnem befejezted, érdemes zsaluznod is! Ez a fal és a belső terek védelmére is szolgál, de nem utolsó szempont, hogy a házad külső megjelenését is adja. Persze ha csak nincs rá más okod, ez legyen az utolsó kültéri munkád, mert az ablakok, ajtók behelyezése rongálhatja a munkádat.

A csatornázás is főleg a falak és a zsaluzás védelmére szolgálnak! A tetőről lefolyó csapadékot vezetik el, hogy azok ne a falon folyjanak végig, tönkretéve művünket.

13. Fő kiegészítő építkezések

Végül olyan fő kiegészítő munkálatokat végezhetsz, mint például:

  • kibővítés, toldás (plusz egy szoba, garázs, stb.)
  • beépített terasz
  • úszómedence

A nagyobb építési munkák, mint például a ház kibővítése a felújítás talán egyik legnagyobb lépése. Meglátásom szerint az emberek utolsóként döntenek a kibővítés mellett, mert úgy vélik, hogy a kisebb belső átalakításokkal pénzt spórolhatnak meg. Ez is igaz lehet, azonban, ha mégis inkább a kibővítés mellett döntesz, érdemes azzal kezdeni, így más felújító munkákat nem teszel tönkre. Gondolom az sem esne jól, ha utólag jönnél rá, hogy egy előzetesen felújított területet teljesen ki kell bontanod, tehát kárba veszett a munkád.

A lényeg: jól gondold át, hogy mit szeretnél csinálni. Sokszor a szakemberen próbál spórolni az ember, mondván, hogy a felújítás nem nagy dolog, de sajnos van, hogy a nem szakszerű munka kijavításával több pénzt vesztesz, mintha egyből szakemberrel csináltattad volna.