Kérdése van? Segítünk!

Kérdése van? Segítünk!

Nem talál valamit az oldalunkon? Nem világos valamelyik funkció? Munkatársaink szívesen segítenek Önnek eligazodni a Kitvalasszak.com portálon.Csak adja meg nevét, e-mail címét és írja meg miben segíthetünk és mi hamarosan felkeressük Önt.
Felújítási tippek

13 témában kaphatsz apró ötleteket, amire odafigyelve könnyebbé teheted a felújítást

Forrás: Forrás
2012-02-03 15:53:06 • Szerző: Gábor Katalin építészeti ötlet-publikáló

13 lépésben megtudhatod, mire kell figyelned a felújításnál

1. rész

 

A felújítás első lépése a döntés, hogy mit, mikor, mennyiből, hogyan, milyen anyagok és szakemberek felhasználásával akarjuk. Ezt jól fontold meg, mert a jó tervezés már fél siker!

Tipp: Tájékozódj blogokban, keress fel szakembereket, ismerősöket, akik már csináltak hasonlót!

1. A tervezés az első és egyik legfontosabb lépés. Fordíts rá kellő figyelmet!

Legyen szó egy koktél szalvétáról, vagy egy átfogó építészeti tervről, mindig a tervezés és a design megalkotása az első lépés.

Sok múlik a  megjelenésen! Ha meglátsz egy házat akár élőben, akár fényképen, az első, hogy megítéled kinézet alapján. Ha tetszik, jobban megnézed, megjegyzed, de ha nem, akkor csak tovább mész, vagy tovább lapozol.

De nem csak ezért fontos a tervezés! Ha akár csak egy fürdőszoba felújítás nincs jól megtervezve, nagyobb kárt csinálhatsz, mintha áldoznál egy jó szakemberre! Például tudtad, hogy mielőtt leszigeteled és befalazod a vízvezetékeket, nyomás alatt tesztelni kell? Pedig biztosan nem örülnél, ha beázna a fal és kezdhetnéd előröl az egészet!

Csak akkor nézhet ki így, ha jó a tervezés. A design persze magáért beszél!

2. Tető, alap, zsaluzás, ablakok

Hogy megelőzd a jövőbeli renováló munkákat, menj biztosra, hogy nem omoljon rád! Például fontos az alapozásnál, a fő szerkezet problémáinak elkerülésénél, hogy az alap és a falazat mindvégig száraz maradjon! Tehát a tetőt és az ajtók, ablakok beszerelését jól kell ütemezni:

 • Biztosítsd az alapot: ne kapkodd el és legyenek megfelelőek a környezeti tényezők! Ne cserélj tetőt, ha rosszak az ablakok, repedezett a fal!
 • Készíts fő szerkezeti javításokat az egyes helyiségeknek, pl.: vékonyított falak, födémek és tartógerendák megfelelő beépítésével
 • Fontos kérdés: a tetőt javítsd, vagy cseréld ki. Nagyon fontos, mert sok pénz! Kérd szakember tanácsát!
 • Cseréld ki a rossz ablakokat, mert ezek veszélyt jelentenek a későbbi tető-javítási munkákban. Ha viszont úgy találod, hogy az ablak még nincs olyan rossz állapotban, akkor hagyhatod egy későbbi javításra.
 • A jelentősen sérült zsalu nedvességet enged a házba, ami gyengíti a falak tartóképességét és penészedést is okoz. Minél hamarabb cseréld ki, ha ilyesmit tapasztalsz!

3. Szerkezeti munka

Fontos végiggondolnunk, hogy milyen felújításokra van szükségünk:

 • falak eltávolítása

 • új falak felhúzása

 • ablakok nyithatóságának jelentős növelése

 • új gerendák hozzáadása, a felső szint nagyobb teherbírása érdekében

 • új ajtó beépítése, vagy meglévő eltávolítása

 • új ablak beépítése

Főleg külföldön jellemzőek az egybenyitott terek. Nekem tetszik!

4. Bonts! De csak akkor, ha szükséges!

Minden a felújítási munka nagyságától függ. Ha szükséges, akkor az az első lépése a renoválásnak.

 • szerezz be egy konténert a hulladéknak
 • óvatosan bonts! Fontos, hogy csak a felújítandó területhez nyúlj, a többit ne sértsd! Még a végén plusz munkát csinálsz magadnak!
 • Az a legjobb, ha nem is laktok arra az időre a bontani kívánt helyiségekben!

5. Közművek: (fűtés, szellőzés, légkondicionálás) csőrendszer, elektromos és vízvezeték hálózat beépítése

Ha állnak a falak és a mennyezet, akkor itt az ideje a fűtő és hűtőrendszerek, valamint az elektromos és vízhálózat kiépítésének, javításának. Ezekhez a munkálatokhoz viszont feltétlenül szakemberek segítségére lesz szükséged, mert a szakszerű beépítés elengedhetetlen a hibamentes működéshez!

Tipp: Ne gondold, hogy egy felújításnál nem kell ilyesmit csinálnod! Üss két legyet egy csapásra! Ha már úgy is leverted a csempét, miért ne ellenőrizd és javítsd a csőrendszert?!

6. Szigetelés

Tájékozódj az anyagokról! Nagyon sok lehetőséged van, mind árban, mind méretben, mind pedig hatékonyságban. Nem mindegy, hogy mit választasz!

A szigetelés gyorsan megy, így a szárazépítési szakemberrel máris megegyezhetsz az időpontban, mert ő lesz a következő lépés.

Következő cikkünkben további hasznos tippekkel látunk el. Érdemes figyelni!