Kérdése van? Segítünk!

Kérdése van? Segítünk!

Nem talál valamit az oldalunkon? Nem világos valamelyik funkció? Munkatársaink szívesen segítenek Önnek eligazodni a Kitvalasszak.com portálon.Csak adja meg nevét, e-mail címét és írja meg miben segíthetünk és mi hamarosan felkeressük Önt.
Szigetelési tippek

Ha szigetelnél, de nem tudod, hogy hogy fogj hozzá? Mi segítünk!

Forrás: Forrás
2012-02-03 16:48:53 • Szerző: Gábor Katalin építészeti ötlet-publikáló

Hiába fűtesz, hideg van a lakásban? Mi elmagyarázzuk miért és hogy mit kell tenned ellene!

Egy átlagos háztartásban, a fűtés számla mindössze 60-70%-a, annak az energiának az ára, amit hatékonyan fel tudtunk használni. A nem megfelelő szigetelés az energiaveszteség fő oka!

Mivel is jár a jó szigetelés:

  • pénzt és véges felhasználású energiát spórolunk

  • kényelmesebbé teszed a lakásodat, mivel egyen hőmérsékletet tudsz biztosítani mindenütt

  • A falak, a mennyezet és az ajtók ablakok melegen maradnak télen és hidegek nyáron

Komfortosabban érzed magad egy kellemes hőmérsékletű lakásban, ugye?

Mit is takarítasz meg a jó szigeteléssel?

A megtakarított energiamennyiség sok mindentől függ: a helyi klímától; házad méretétől, formájától és szerkezetétől; családod szokásaitól; fűtés- és klímarendszered típusától és hatásfokától; és a tüzelőanyagod fajtájától.

Az energiamegtakarítás egy részről visszahozza a szigetelés költségeit, hiszen ha kevesebbet kell fizetni, a fennmaradó részt nevezhetjük megtérülésnek is és az energia-megtakarítás a gáz-ár növekedéssel csak még fontosabbá válik.

Láthatod, hogyan működik a szigetelés, milyen különböző szigetelésformák érhetőek el és mekkora szigetelésnek van értelme a te klímádon. Persze sok más lehetőség is van, amelyekkel energiát tudunk spórolni.

Mi is ennek a fizikája?

A meleg természetszerűleg a melegebb helyről a hidegebb felé áramlik. Télen a hő közvetlenül a fűtött lakó helységből kifelé áramlik illetve a szomszédos nem fűtött garázsba, padlásra és pincébe – bárhová, ahol más a hőmérséklet. Nyáron a meleg pedig a hűvös lakásokba áramlik.

Az alapvető kényelemhez, a télen elvesztett hőt a fűtésrendszered kell, hogy pótolja, nyáron pedig a felesleges meleget a légkondicionálódnak kell eltüntetnie. A tető, a fal és a padló szigetelése csökkenti a hűtő és fűtő berendezés szükségét, mivel megteremti a hő áramlásának eredményes ellenállását.

A kandalló sem lehet hatékony, ha nem jól szigetelt a ház!

Nézzük az anyagokat!

Az üveggyapot, a hungarocell és a különböző szigetelő habok a legismertebb hőszigetelő anyagok. De ezek az anyagok is nagyon sokrétűek. Nem mindegy a méret, a minőség és a hatékonyság is! Győződj meg arról, hogy a megfelelő anyagot válaszd!

A mozdulatlan levegő is egy hatékony szigetelő, mert megállítja a légáramlást és alacsony az áramvezető képessége. Néhány hab (polyisocyanurate, polyurethane) és a préselt hungarocell speciális gázokkal vannak töltve amelyek további védelmet nyújtanak a hő áramlása ellen.

A „visszatükröző szigetelés” csökkenti a hősugárzás formájból adódó energia mennyiségét. A visszatükröző szigetelés néhány formája a teret kis régiókra osztja, ezzel is csökkentve a légmozgást, vagy a hőáramlást, de nem ugyanaz a hatása, mint a fent említett szigetelő anyagoké.

Tipp: a padlófűtés lehelyezésénél nagyon hasznos a visszatükröző szigetelés, hiszen csak felfele akarsz fűteni, lefelé nem!

Remélem választ kaptál néhány kérdésedre. A következő részben választ kapsz a következő kérdésedre: Melyik hőszigetelő fajta a legjobb?

Hasznosnak találtad? Várom a véleményedet és további hasznos tippeket. Te hogyan csinálnád?