Kérdése van? Segítünk!

Kérdése van? Segítünk!

Nem talál valamit az oldalunkon? Nem világos valamelyik funkció? Munkatársaink szívesen segítenek Önnek eligazodni a Kitvalasszak.com portálon.Csak adja meg nevét, e-mail címét és írja meg miben segíthetünk és mi hamarosan felkeressük Önt.
Tetőtérbeépítés okosan

Be szeretnéd építeni a tetőteret? Vagy csak jobban ki akarod használni a már beépített helyiségeket? Íme néhány hasznos tanács és ötlet

Forrás: Forrás
2012-04-12 15:22:59 • Szerző: Gábor Katalin építészeti ötletpublikáló

A tetőtérbeépítés lehetőségei - "felfelé olcsóbb"

Ha több helyre van szükséged, a leggazdaságosabb megoldás, ha lakhatóvá teszed a ház már meglévő, de ki nem használt terét, a tetőteret.

Beépített tetőtér kővel kirakott oszlopokkal

Miben más, ha tetőteret építesz be?

Egy nagy előnye, hogy kisebb belmagasságot könnyebb fűteni és hűteni is. A belső gipszkarton burkolat felületét a helyiség hője könnyebben felmelegíti, mint a kívülről hűlő fal belső felületét, ebből a szempontból ez a megoldás előnyös.

Emellett otthonos hatást kölcsönöz a helyiségeknek. A ferde fal pedig izgalmas is lehet. Mindenképp eltér a hagyományostól, amit jól ki lehet használni.

A tető szintjébe süllyesztett tetőtéri ablakok ráadásul sokkal több fényt engednek be a lakásba, ami télen nagy előny, nyáron pedig a hatékony árnyékolástechnikának köszönhetően hűvösebb maradhat a lakás.

A tetőtér beépítésének vannak hátrányai is: a csapott falak miatt a belmagasság kisebb lesz, így a berendezés, a helykihasználás is probléma lehet. Sokszor a már meglévő bútort nem tudjuk felhasználni a ferde falrészek miatt.

Beépített szekrény, hogy a "ferde részeket" is kihasználhasd!

De nem csak a bútorokat kell méretre készíttetni. Sok építőanyagból is speciális kell. Például tetőtéri ablak beépítése módosít a meglévő szerkezeti elemen (a tetőt meg kell bontani), így engedély köteles, ráadásul a beépítése is szakértelmet igényel! Ezen kívül a szigetelésre is oda kell figyelni. Értem ez alatt a akusztikai, hang- és vízszigetelést is.

Utólagos tetőtér beépítés

Két eset lehetséges: vagy úgy lett megtervezve a ház, hogy a tetőtér beépítésének lehetőségét is belekalkulálták, csak esetleg akkor anyagi akadálya volt a megvalósításnak.

Vagy: nem volt betervezve, de most mégis szükség lenne rá.

  • Az előbbi esetben könnyebb a dolgunk, bár akkor is érdemes szakemberrel és hatósággal is egyeztetni az engedélyek miatt is.
  • Az utóbbi esetben szakemberrel kell felméretni a házat, hogy a födém, az alap elég erős-e ahhoz, hogy elbírja a többlet terhet, illetve hogy a tetőszerkezet elég magas-e ahhoz hogy kényelmes életteret lehessen kialakítani alatta, vagy esetleg meg kell emelni.

Érdemes rááldozni egy statikai vizsgálatra, mely átlagos ház esetén 80-120 000 forint körüli összeg, mivel egy teljes födémcserével, többmilliós plusz költséget is generálhatunk.

Szárazépítés

A tetőtér utólagos beépítése szárazépítéssel készül.

A szárazépítés lényege, hogy nem visznek be nedvességet a meglévő épületszerkezetbe, amit például vakolásnál megtennének, így az építési munkálatok befejeztével azonnal belakhatóak lesznek a helyiségek.

Hangulatos tetőtér, látható gerendákkal és rejtett világítással

Gipszkarton fal és hagyományos tégla fal

A megfelelően kivitelezett gipszkarton falazat a benne lévő hangszigetelő anyag segítségével egyenértékű tud lenni egy normál falazattal akusztikailag, illetve esetenként még jobb is!

Nedves helyiségek

A fürdőszobában is alkalmazható gipszkarton, csak oda speciális impregnált gipszkarton használatát javasolják, illetve a csapó víznek kitett részeknél kenhető vízszigetelést is. Ezeket az anyagokat használva, teljesen biztonságos megoldás!

További ötletek és képek a Tippek, trükkök felújításhoz Facebook oldalon!